Yeni Türkü

Tuncer TERCAN

1961 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Tuncer TERCAN, 1979 yılında Yeni Türkü’ye katıldı. Katıldığı bu ilk dönemde şarkılara vokal yaparak katkıda bulunan TERCAN, sonraki dönemde bağlama çalarak ve bazı şarkıları solist olarak seslendirerek grupta yerini aldı. 1985 yılında grup üyelerinin birçoğunun İstanbul’a taşınma kararı almalarıyla gruptan ayrıldı. Ankara Devlet Konservatuarı Şan Bölümü (lisans) ve Şan-Opera Bölümü (yüksek lisans) mezunu olan TERCAN, halen Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde opera sanatçısı olarak görev yapmaktadır. Türkiye’nin en önemli bariton seslerinden biri olan TERCAN, opera kariyerinin yanı sıra çeşitli platformlarda, türkü formunda eserler de seslendirdiği konserler düzenlemekte ve Opera Solistleri Derneği’nin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini sürdürmektedir.

Tuncer TERCAN, nüfusta kayıtlı olduğu şekliyle Mahmut Tuncer TERCAN, 1961 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. Ordu yöresi halk ozanlarından Muhsin TERCAN’ın oğlu olması, çocukluğunun türkülerle, bağlamayla ve kemençeyle bir arada geçmesinde büyük rol oynamıştır. Üniversite eğitimine, Gazi Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nde başlayan TERCAN, 1980 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Şan Bölümü’ne geçmiştir. Buradaki eğitimini, aynı üniversitede 1986 yılında birincilikle tamamladığı Şan-Opera yüksek lisansı izlemiştir.

Müziğe küçük yaşlarda bağlama çalarak başlayan TERCAN, üniversite yıllarında korolarda da yer almıştır. 1979 yılının son günlerinde, Buğdayın Türküsü albümünün tanıtım konserleri öncesinde Yeni Türkü’ye vokalist olarak katılan Tuncer TERCAN, ilerleyen dönemde bunun yanı sıra bağlama çalarak ve bazı şarkıları solist olarak seslendirerek grupta yer almıştır.

1985 yılında gruptan ayrıldığı güne kadar, “Yeni Türkü projesinin tezi” olarak tanımladığı Akdeniz Akdeniz, 1983 yılında yayınlanan Film Müzikleri ve 1984 yılının Nisan ayında Çekirdek Sanatevi’nde verdikleri resitalin kaydını içeren Yeni Türkü - Çekirdek Sanatevi Resitali albümlerinde yer almıştır. Bu albümlerde bağlama çaldığı şarkıların yanı sıra, solistliğini yaptığı şarkılar da bulunmaktadır.

1986’da yüksek lisans eğitimini tamamlamasının hemen ardından Ankara Devlet Opera ve Balesi’nde opera sanatçısı olarak görevine başlamıştır. Bu görev dâhilinde ülkenin birçok bölgesinde konserler veren TERCAN, ayrıca yurtdışında, Yugoslavya, Azerbaycan, Moldova, Almanya, İtalya ve Amerika’da konserler ve opera temsillerine katılmıştır. Bunların yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Bilkent Senfoni Orkestrası konserlerine de solist olarak iştirak etmektedir.

1999 – 2005 yılları arasında Ankara Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda şan eğitmenliği de yapmış olan TERCAN, 2006 yılından bu yana da Başkent Üniversitesi Konservatuarı’nda konuk öğretim görevlisi olarak şan dersleri vermektedir.

Tuncer TERCAN, 1995 yılında kurulan Opera ve Bale Sanatlarını Geliştirme Vakfı’nın kuruculuğunu ve iki dönem de başkanlığını yapmıştır. Bu vakfın katkılarıyla düzenlenen Aspendos Opera ve Bale Festivali’nin gerçekleşmesinde ve organizasyonunda aktif görevler üstlenmiştir. 2005 yılında kurulan Opera Solistleri Derneği’nin kuruluşuna da öncülük eden TERCAN, halen bu derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı sürdürmektedir.

TRT repertuarında da yer alan birçok Ordu türküsü, babası Muhsin TERCAN’a aittir. Bu yüzden sanatçı kendisini “türkü mirasçısı” olarak tanımlamaktadır. Çok değer verdiği bu mirasa karşı duyduğu sorumluluk gereği, türküler üzerine yaptığı çalışmaları tüm hayatına yayılmıştır. Tenor Ömer YILMAZ’la birlikte, Mardin’den New York’a uzanan geniş bir coğrafyada gerçekleştirdikleri türkü dinletileri, arkadaşının erken ölümüne dek yirmi yıla varan bir süre boyunca devam etmiştir. Sanatçı, şan-opera birikimini de katarak oluşturduğu türkü söyleme üslubunu resital anlayışı içinde sergilemeyi halen sürdürmektedir.

Sanatçı halen evli ve üç erkek çocuk babasıdır. Sanatçının oğulları da, babaları ve dedeleri gibi müzikle uğraşmaktadır.

Yer Aldığı Albümler:

Akdeniz Akdeniz; Solist, Vokal, Bağlama.
Film Müzikleri; Bağlama.
Yeni Türkü - Çekirdek Sanatevi Resitali; Solist, Vokal, Bağlama.

Seslendirdiği Parçalar

Öldükten Sonra (Akdeniz Akdeniz, 1983)
Meni Attın Ay Gız (Yeni Türkü - Çekirdek Sanatevi Resitali;1984)
Nikola (Yeni Türkü - Çekirdek Sanatevi Resitali;1984)
Gurbete Kaçacağım (Yeni Türkü - Çekirdek Sanatevi Resitali;1984)
Gülebilmez Gülüm (Yeni Türkü - Çekirdek Sanatevi Resitali;1984)

Bu maddenin içeriğinde eksik bulduğunuz her konuyu, lütfen iletişim linkini kullanarak bizlere bildiriniz. Maddeyle ilgili bilgi, belge, fotoğraf, video vb. tüm katkılarınız, web sitesi editörlerince değerlendirilecek ve yayınlanacaktır. Yeni Türkü müziğine katkıda bulunan tüm emekçileri saygıyla anmayı borç bilen Yeni Türkü.Org Web Ansiklopedisi, tüm katkılarınızı isminize yer vererek yayınlayacaktır.